39

Rujukan Peperiksaan Online Pegawai Eksekutif LHDN Gred 41

Rujukan Peperiksaan Online Pegawai Eksekutif LHDN Gred 41; Masih tercari-cari rujukan soalan untuk menduduki peperiksaan online Pegawai Eksekutif LHDN Gred 41? Teruskan membaca jika jawapan anda ya.

SPA baru sahaja mengeluarkan makluman Peperiksaan Online Pegawai Eksekutif LHDN Gred 41. Seperti biasa, kami di tim Tips Kerjaya sudah mula menerima permintaan untuk rujukan peperiksaan. Sebelum itu, jom ketahui dulu sedikit sebanyak berkaitan peperiksaan dan jawatan ini.

Rujukan Peperiksaan Online Pegawai Eksekutif LHDN Gred 41

Seperti mana-mana peperiksaan, persiapan perlu dilakukan untuk mendapat keputusan yang cemerlang. Begitu juga untuk Peperiksaan Online Pegawai Eksekutif LHDN Gred 41. Sehubungan itu, bagi memudahkan dan membantu calon-calon, berikut adalah contoh soalan peperiksaan Pegawai Eksekutif LHDN Gred 41.

Panggilan peperiksaan kali ini adalah secara online dan diharapkan ianya berjalan lancar tidak seperti exam online sebelum ini. Pasti ramai calon Peperiksaan Online Pegawai Eksekutif LHDN Gred 41 tercari-cari mana nak dapatkan rujukan peperiksaan ini?

Usah risau, kami sedia membantu anda. Pihak kami dengan kerjasama Tim Infokerjaya ada menyediakan rujukan Peperiksaan Online Pegawai Eksekutif LHDN Gred 41 ini.

Pakej ini mengandungi contoh-contoh soalan Peperiksaan Online Pegawai Eksekutif LHDN Gred 41, tip-tip dan panduan untuk anda menjawab soalan ini secara online.

Apa anda perlu buat untuk mendapatkannya? mudah saja sila tinggalkan emel anda (isi form di bawah) dan nanti makluman terus dari pihak kami nanti.

Untuk pengetahuan calon, peperiksaan online Pegawai Eksekutif yang akan dijalankan oleh SPA Malaysia bertujuan untuk mengukur kebolehan daya pemikiran calon. Calon akan diuji dengan kemahiran mengaplikasikan maklumat yang dipelajari ketika pembelajaran dan juga pengalaman. Matlamat utama peperiksaan tersebut ialah untuk menguji kebolehan calon yang datang daripada pelbagai latar belakang akademik dengan format soalan peperiksaan online Pegawai Eksekutif LHDN Gred 41.

Bidang yang ditawarkan adalah:

1. Pegawai Eksekutif (Penaksiran)
2. Pegawai Eksekutif (Pentadbiran)
3. Pegawai Eksekutif (Perundangan)
4. Pegawai Eksekutif (Teknologi Maklumat)
5. Pegawai Eksekutif (Kejuruteraan)

Saya senaraikan di bawah ini beberapa persediaan awal yang boleh anda lakukan untuk menghadapi peperiksaan tersebut. Selebihnya anda perlu dapatkan panduan peperiksaan online Pegawai Eksekutif LHDN Gred 41 sekiranya anda ingin lulus dengan jayanya.

 • Anda mestilah bersedia dengan topik soalan peperiksaan yang berkemungkinan akan keluar dalam exam tersebut.
 • Anda perlu tahu skema ataupun cara menjawab soalan yang bakal keluar nanti
 • Anda perlu mengetahui apakah tugas-tugas seorang Pegawai Eksekutif LHDN Gred 41

Tiga elemen utama saya gariskan buat calon. Walaupun ianya nampak remeh tetapi itulah intipati untuk lulus dengan cemerlang dalam peperiksaan online tersebut.

Penerangan Format Peperiksaan Online Pegawai Eksekutif LHDN Gred 41

Peperiksaan ini bertujuan mengukur daya pemikiran serta kebolehan calon mengaplikasi maklumat yang diperolehi melalui latihan akademik, bacaan dan pengalaman. Calon-calon yang menduduki peperiksaan adalah dari pelbagai jurusan. Maka soalan-soalan yang dikemukakan meliputi pelbagai bidang dan mempunyai skop yang luas.

Matlamat peperiksaan ini adalah untuk mengukur kematangan pemikiran calon agar sesuai dengan kualiti serta potensi seorang Pegawai Eksekutif LHDN Gred 41.

Peperiksaan ini melibatkan tiga kertas berasingan. Setiap kertas adalah penting untuk prestasi mengukur calon. Calon-calon perlu menunjukkan prestasi yang baik bagi ke semua kertas. Jika prestasi yang sangat baik dipamerkan pada satu atau dua kertas sahaja, maka prestasi keseluruhan calon kurang memuaskan. Namun, jika calon mendapat markah yang menggalakkan bagi setiap kertas, maka prestasi keseluruhan dianggap baik. Oleh itu, calon-calon dinasihatkan supaya tidak memfokus kepada kertas tertentu sahaja.

Kelulusan peperiksaan ini merupakan satu daripada syarat lantikan ke skim tersebut.

Pegawai Eksekutif LHDN Gred 41

Seksyen A:

Pengetahuan Am

Penerangan Format

Dalam seksyen ini, calon dikehendaki mengetahui secara umum berkaitan bidang kerja sosial, integrasi nasional, keharmonian dan perpaduan negara, teknologi maklumat dan komunikasi, dasar-dasar awam dan pentadbiran negara serta lain-lain perkembangan semasa didalam dan luar negara. Format;

v  Tempoh: 40 minit

v  Jumlah Soalan: 50 soalan

v Markah: 30

Contoh soalan:

peperiksaan online pegawai tadbir dan diplomatik
[Ini BUKAN SOALAN RAMALAN. Hanya contoh sahaja]

Seksyen B:

Daya Menyelesaikan Masalah

Penerangan Format

v  Tempoh: 45 minit

v  Jumlah Soalan: 40 soalan

v Markah: 30

Dalam seksyen ini calon-calon dikehendaki menyelesaikan masalah-masalah dengan menggunakan pendekatan seperti berikut:

(i) Kemahiran Logik
(ii) Kemahiran Menginterpretasikan Data
(iii) Konsep Matematik

(i) Kemahiran Logik
Dalam seksyen ini calon dikehendaki menggunakan kemahiran logik untuk memilih jawapan yang tepat atau mengenal pasti jawapan yang salah.

Contoh Soalan

peperiksaan online pegawai tadbir dan diplomatik
[Ini BUKAN SOALAN RAMALAN. Hanya contoh sahaja]

(ii) Kemahiran Menginterpretasikan Data
Beberapa masalah akan dikemukakan menggunakan pelbagai perangkaan dan calon dikehendaki menganalisa data-data tersebut untuk menyelesaikannya. Bagi memudahkan calon menjawab, penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan.

Contoh Soalan

peperiksaan online pegawai tadbir dan diplomatik
[Ini BUKAN SOALAN RAMALAN. Hanya contoh sahaja]

(iii) Konsep Matematik
Konsep Matematik yang digunakan termasuklah kemahiran numeric serta kuantitatif untuk mengukur kemahiran asas Matematik, pemahaman konsep dan kebolehan untuk berfikir secara kuantitatif.

Contoh Soalan

peperiksaan online pegawai tadbir dan diplomatik
[Ini BUKAN SOALAN RAMALAN. Hanya contoh sahaja]

Seksyen C:

Kefahaman Bahasa Melayu Dan Bahasa Inggeris

Penerangan Format

v  Tempoh: 20 minit

v  Jumlah Soalan: 20 soalan

Ini merupakan satu seksyen baru yang diperkenalkan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA). Soalan berbentuk objektif di mana anda akan ditanya soalan berdasarkan teks yang diberi.

Dalam seksyen ini, calon akan diuji tentang kefahaman Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris berkaitan kemahiran memindahkan maklumat, tatabahasa dan kosa kata berdasarkan petikan yang diberikan.

JUALAN PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN ONLINE PEGAWAI EKSEKUTIF LHDN GRED 41 INI BAKAL DIBUKA. BIASANYA JUALAN DIBUKA 3-4 HARI SAHAJA. DAFTAR NAMA ANDA DI BAWAH UNTUK WAITING LIST.

pegawai eksekutif lhdn

Jujurnya saya katakan ianya akan membantu anda dalam peperiksaan online itu nanti. Saya sarankan anda mendaftar melalui pautan link yang disediakan di bawah. Ini kerana panduan yang akan dikeluarkan oleh Tim Infokerjaya amatlah terhad dan hanya dibuka untuk tarikh tersebut sahaja.

Lihat SAHAJA testimoni dari panduan peperiksaan yang lepas:

testimoni

testimoni

testimoni

testimoni

Daripada maklum balas yang diterima oleh calon yang terdahulu, ramai yang berpuas hati dengan isi kandungan panduan yang serba lengkap ini. Koleksi rujukan soalan dan skema jawapan yang bagus sangat membantu calon untuk menjawab soalan peperiksaan itu nanti.

Tiada lagi panduan yang selengkap ini bahkan ini adalah satu-satunya panduan yang saya rasa terbaik buat masa ini. Dengan penjualan yang terkawal dari segi masa dan kualiti panduan tersebut, pihak infoKerjaya sentiasa mengemaskini panduan tersebut dari semasa ke semasa.

Jika anda merupakan calon untuk peperiksaan gred 41 bagi jawatan Pegawai Eksekutif LHDN, panduan ini pastinya berguna untuk rujukan anda nanti. Jadi, pastikan anda menjadi yang terawal dan terbukti sudah ramai yang berjaya dengan panduan yang disediakan.

pegawai eksekutif lhdn

DISCLAIMER

Tips Kerjaya tiada kaitan dengan pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) mahupun Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM). Apa yang Tips Kerjaya sediakan adalah bantuan persediaan calon untuk menduduki peperiksaan. Soalan yang disediakan bukan SOALAN BOCOR jauh sekali soalan sebenar peperiksaan. Ianya lebih kepada contoh soalan untuk memudahkan persediaan calon dilengkapi bersama nota-nota persediaan.

Show Comments

169 Comments

 1. faizah yusoff September 6, 2017
  • Tips Kerjaya September 6, 2017
   • Julian September 8, 2017
   • Sivasena September 11, 2017
   • azi September 11, 2017
    • Tips Kerjaya September 11, 2017
  • W Mat Rani Bin W Ismail September 6, 2017
  • Hanafi September 7, 2017
   • naufal September 8, 2017
  • FIQAH September 18, 2017
   • Tips Kerjaya September 18, 2017
 2. eva September 6, 2017
  • Tips Kerjaya September 6, 2017
   • eva September 6, 2017
   • Rahmayanti September 7, 2017
    • Tips Kerjaya September 7, 2017
 3. asely September 6, 2017
  • Tips Kerjaya September 6, 2017
   • Syaz September 8, 2017
    • Tips Kerjaya September 9, 2017
 4. fatin atiqah September 6, 2017
  • Tips Kerjaya September 6, 2017
 5. Su September 6, 2017
 6. mohd safwan September 6, 2017
  • Tips Kerjaya September 6, 2017
 7. Shunazuha September 6, 2017
  • Tips Kerjaya September 6, 2017
 8. huda September 6, 2017
  • Tips Kerjaya September 6, 2017
 9. akma_sapura@yahoo.com September 6, 2017
 10. Norfatin Liyana September 6, 2017
  • Tips Kerjaya September 6, 2017
 11. Sharifuddin September 6, 2017
 12. JAFNI BIN JAAFAR September 6, 2017
  • Tips Kerjaya September 6, 2017
 13. Linda September 6, 2017
  • Tips Kerjaya September 6, 2017
 14. Siti Noraffiyah Monshi September 6, 2017
  • Tips Kerjaya September 6, 2017
 15. Ross September 6, 2017
  • Tips Kerjaya September 6, 2017
 16. Sia Ka Hong September 6, 2017
  • Tips Kerjaya September 6, 2017
 17. Nik September 6, 2017
  • Tips Kerjaya September 6, 2017
 18. REZATAH BINTI OSMAN September 6, 2017
 19. ain September 6, 2017
  • Tips Kerjaya September 6, 2017
 20. norazliefah eleena September 6, 2017
  • Tips Kerjaya September 6, 2017
 21. dilla September 6, 2017
  • Hakima subhi September 7, 2017
   • Tips Kerjaya September 7, 2017
 22. Dillah September 6, 2017
 23. Muhammad Afiq September 6, 2017
 24. Sabrina September 6, 2017
  • Tips Kerjaya September 6, 2017
 25. Zuraini Nazari September 6, 2017
  • Tips Kerjaya September 6, 2017
 26. Juhanis September 6, 2017
  • Tips Kerjaya September 6, 2017
 27. siti sabariah binti jamaludin September 6, 2017
 28. Siti Sazwani September 6, 2017
 29. atiq September 6, 2017
  • Tips Kerjaya September 6, 2017
 30. Intan September 6, 2017
  • Tips Kerjaya September 6, 2017
 31. amalina September 6, 2017
  • Tips Kerjaya September 6, 2017
 32. Cassandra Henry September 6, 2017
  • Tips Kerjaya September 6, 2017
 33. jackies September 6, 2017
 34. Ilfah Husna binti Abdullah Ripain September 6, 2017
  • Tips Kerjaya September 6, 2017
 35. Keat Yin September 6, 2017
  • Tips Kerjaya September 6, 2017
 36. Anum September 6, 2017
  • Tips Kerjaya September 6, 2017
 37. Syikin lazim September 6, 2017
  • Tips Kerjaya September 7, 2017
 38. Wan nur hidayah September 6, 2017
  • Tips Kerjaya September 7, 2017
 39. hamizah September 6, 2017
  • Tips Kerjaya September 7, 2017
 40. Puspam September 7, 2017
 41. sharmimi farhana September 7, 2017
 42. syikin lazim September 7, 2017
  • Tips Kerjaya September 7, 2017
 43. FARHANA BINTI ABDULLAH September 7, 2017
  • Tips Kerjaya September 7, 2017
 44. Nuramalina Izzati September 7, 2017
 45. Yana September 7, 2017
 46. Syahirah September 7, 2017
 47. zuhairah September 7, 2017
 48. Siti faizah September 7, 2017
  • Tips Kerjaya September 7, 2017
 49. Nadiah September 7, 2017
  • Tips Kerjaya September 7, 2017
 50. Azielah September 7, 2017
 51. anne September 7, 2017
 52. muhammad ishrafil September 7, 2017
  • Tips Kerjaya September 7, 2017
 53. streasand September 7, 2017
 54. riz September 7, 2017
  • Tips Kerjaya September 7, 2017
 55. ummi September 7, 2017
  • Tips Kerjaya September 7, 2017
 56. Najlaa September 7, 2017
  • Tips Kerjaya September 7, 2017
 57. Rooba September 7, 2017
 58. Anis September 7, 2017
  • Tips Kerjaya September 7, 2017
 59. M. HAFIZ September 7, 2017
  • Tips Kerjaya September 7, 2017
 60. mohamad izzat yusof September 7, 2017
 61. IRENE WONG SHI TING September 7, 2017
  • Tips Kerjaya September 7, 2017
   • IRENE WONG SHI TING September 7, 2017
 62. aina rashidah ahmad September 7, 2017
  • Tips Kerjaya September 7, 2017
 63. farah K September 7, 2017
  • Tips Kerjaya September 7, 2017
 64. sukri September 7, 2017
  • Tips Kerjaya September 7, 2017
 65. Navitha September 7, 2017
  • Tips Kerjaya September 7, 2017
 66. Puteri September 7, 2017
  • Tips Kerjaya September 7, 2017
 67. Izzati nazri September 7, 2017
  • Tips Kerjaya September 7, 2017
 68. Nurul Ain September 7, 2017
  • Tips Kerjaya September 8, 2017
 69. syazwan September 7, 2017
  • Tips Kerjaya September 8, 2017
 70. Farah Adnin September 7, 2017
  • Tips Kerjaya September 8, 2017
 71. Firdaus September 8, 2017
 72. FARAH AIN September 8, 2017
 73. Hanafi ishak September 8, 2017
  • Hanafi ishak September 8, 2017
  • Tips Kerjaya September 8, 2017
 74. dainty September 8, 2017
  • Tips Kerjaya September 8, 2017
 75. Juma September 9, 2017
 76. Shieda Hairudin September 9, 2017
  • Tips Kerjaya September 10, 2017
 77. Don September 11, 2017
  • Tips Kerjaya September 11, 2017
 78. Nik Nadia Amira September 11, 2017
  • Tips Kerjaya September 11, 2017
 79. melati September 11, 2017
 80. NURNADIA BT KASIM September 11, 2017
  • Tips Kerjaya September 11, 2017
 81. mar September 11, 2017
  • Tips Kerjaya September 11, 2017
 82. azeres September 12, 2017
  • Tips Kerjaya September 12, 2017
 83. mohd faqwie bin saharim September 12, 2017
  • Tips Kerjaya September 12, 2017
 84. Adia September 13, 2017
  • Tips Kerjaya September 13, 2017
 85. Nabil Ahnaf September 13, 2017
  • Tips Kerjaya September 13, 2017
 86. nurhafizah September 16, 2017
 87. qisya September 18, 2017
  • Tips Kerjaya September 18, 2017
 88. awliya September 19, 2017

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT 

[Versi 2020]
Masukkan Nama & Email Anda Di Bawah Untuk Mula Download
DOWNLOAD
close-link